Zorgaanbod
Als je gezonder wilt leven, kunnen wij je helpen met advies over voeding, beweging en andere zaken die je gezondheid verbeteren.
Bevolkingsonderzoek Nederland is een organisatie die werkt opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Deze organisatie zorgt voor het bevolkingsonderzoek borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker. Het doel is om deze vormen van kanker in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen, waardoor er grotere kans is op genezing. De contactgegevens van de informatielijnen van de drie bevolkingsonderzoeken vind je hier.
Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker
Met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker kijken we of vrouwen tussen de 30 en 60 jaar risico hebben op baarmoederhalskanker. Door er vroeg bij te zijn kan baarmoederhalskanker worden voorkomen. Vrouwen in deze leeftijdscategorie ontvangen iedere vijf jaar een uitnodiging. Je wordt uitgenodigd op basis van je geboortejaar. Je ontvangt de uitnodigingsbrief rond je verjaardag. Deelname is gratis.
Bevolkingsonderzoek Borstkanker
Als je tussen 50 en 75 jaar bent kun je meedoen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker van de overheid. Je krijgt hier elke drie jaar een uitnodiging voor. Het bevolkingsonderzoek is bedoeld om borstkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken. De kans op een succesvolle behandeling is dan groter. Ook is vaak een minder ingrijpende behandeling nodig. Als je een uitnodiging hebt ontvangen, kun je zelf een afspraak maken, verzetten of afzeggen. Dit kun je doen via de afspraakmodule Mijn Bevolkingsonderzoek. Deelname is gratis.
Bevolkingsonderzoek Darmkanker
Dit bevolkingsonderzoek is bedoeld om darmkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken, nog voordat mensen klachten hebben. Dat maakt de kans op een succesvolle behandeling groter. Met het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt er onderzocht of er bloed in je ontlasting zit. Deze ontlastingstest kun je zelf doen. Als er bloed wordt gevonden zal er extra onderzoek plaatsvinden om te weten te komen waar het bloed vandaan komt. Mannen en vrouwen tussen 55 en 75 jaar ontvangen elke twee jaar automatisch een uitnodiging. Deelname is gratis.
Bij klachten in de borststreek kan de huisarts ervoor kiezen om een hartfilmpje te maken, een ElektroCardioGram (ECG). Tijdens het onderzoek wordt er niet gefilmd, maar wordt met behulp van elektroden op de huid het elektrisch signaal van het hart opgevangen. Aan de hand van een ECG kan de huisarts de volgende afwijkingen uitsluiten en aantonen:
- Afwijkend hartritme
- Zuurstoftekort in de hartspier
- Hartinfarct (of dat er een hartinfarct is geweest)
- Blokkade in de hartzenuwen
Een ECG is een eerste aanwijzing of er iets aan de hand is met je hart. Soms is er vervolgonderzoek nodig voor het stellen van een definitieve diagnose.
Het kan voorkomen dat je klachten zodanig zijn dat je niet naar de praktijk kunt komen voor het spreekuur. Wij bezoeken dagelijks patiënten die fysiek niet in staat zijn om zelfstandig dan wel met begeleiding naar onze praktijk te komen. We willen je dringend vragen om bij het aanvragen van een huisbezoek eerst na te denken of een huisbezoek echt nodig is. Een huisbezoek is niet bedoeld voor mensen die geen tijd of geen vervoer hebben om naar de praktijk te komen.
Voor het aanvragen van een huisbezoek bel je in de ochtend naar 013 467 34 67. De assistente beoordeelt, eventueel samen met de huisarts, of een huisbezoek nodig is.
Verstrekken van medische informatie
Kinderen < 12 jaar
Bij kinderen jonger dan 12 jaar hebben de ouder(s) of voogd recht op alle informatie over de behandeling van het kind, inclusief het recht op inzage en een kopie van het medisch dossier. Is het gezag toegewezen aan één van de ouders dan de andere ouder geen recht op inzage van het dossier van het kind. Wel heeft deze ouder recht op “belangrijke feiten en omstandigheden die de persoon van het kind of diens opvoeding en verzorging betreffen”. Als huisarts verstrekken wij aan deze ouder globale, feitelijke en belangrijke informatie over de behandeling als hierom gevraagd wordt.
Kinderen van 12, 13, 14 & 15 jaar
Bij kinderen van 12, 13, 14 of 15 jaar hebben de ouder(s) recht op informatie voor zover deze informatie van belang is bij het nemen van een beslissing over de behandeling. Voor het verstrekken van deze informatie is toestemming van het kind nodig. Wordt er gevraagd om een kopie of uitdraai van het dossier, dan kunnen wij alleen de gegevens verstrekken die van belang zijn voor de beslissing: wel of niet behandelen. Voordat de gegevens verstrekt worden overleggen wij dit met het kind.
Kinderen > 16 jaar
Vanaf 16 jaar gelden voor een patiënt dezelfde rechten als die voor meerderjarigen. Wij zijn als huisarts gehouden aan ons beroepsgeheim en mogen dus alleen met uitdrukkelijke toestemming informatie verstrekken. Vandaar dat wij vanaf 1 6 jaar het eigen e-mailadres en telefoonnummer van jouw zoon of dochter vragen.
Behandeling
Voor de behandeling van kinderen onder de 12 jaar is toestemming nodig van de wettelijke vertegenwoordiger(s) van het kind. Is een kind 12, 13, 14 of 15 jaar oud dan is er toestemming nodig van de wettelijke vertegenwoordiger(s) én van het kind zelf. Is je kind 16 jaar of ouder dan hebben wij als arts alleen toestemming van het kind zelf nodig voor behandeling. Het kind moet in staat zijn zelf een oordeel te vormen over de geadviseerde behandeling.
Bij een scheiding hebben in het algemeen beide ouders het gezag: zij zijn daarmee beiden wettelijke vertegenwoordiger. In sommige situaties is het gezag aan één van de ouders toegekend of aan een voogd. De gezaghebbende partij mag dan beslissen of ook de andere oudere mag beslissen.
Komt een kind met één ouder op het spreekuur, dan mogen wij als arts ervanuit gaan dat de andere ouder ook toestemming voor de noodzakelijke behandeling geeft. Is de behandeling ingrijpend, ongebruikelijk of hebben wij aanwijzingen dat de andere ouder er anders over denkt, dan zullen wij contact opnemen met de die andere ouder om haar of zijn toestemming te vragen.
Zorg aan kinderen van gescheiden ouders
Als ouders uit elkaar gaan moet er veel geregeld worden en zijn er veel veranderingen. Vaak gaat dit in samenspraak. Maar er zijn ook situaties waarin dit niet in harmonie verloopt.
Wij krijgen als huisartsenpraktijk regelmatig vragen van gescheiden ouders over de behandeling van hun kind(eren). Hierboven hebben wij uitleg gegeven over de manier waarop wij omgaan met het verstrekken van informatie of het inzetten van behandelingen bij kinderen. Conflicten tussen ouders mogen een noodzakelijke behandeling van het kind niet in de weg staan. Voor ons staat het belang van het kind voorop staat.
Wat betekent dit in de praktijk?
Wij vragen de ouders ons op de hoogte te brengen van onderlinge afspraken. Wij willen graag weten hoe het ouderlijk gezag geregeld is. Daarnaast horen wij graag wat er onderling is afgesproken in het geval een kind een behandeling ondergaat of verwezen wordt voor aanvullend onderzoek of behandeling.
Voor de gewone medische klachten van een kind gaan wij er vanuit dat de ouder die op het spreekuur komt ook beslist namens de andere ouder. Hebben wij hier twijfel over, dan zullen we contact opnemen met de andere ouder. Bij ingrijpende behandelingen brengen wij graag ouders op de hoogte en proberen we toestemming van allebei te krijgen. Wij zullen niet automatisch verslag uitbrengen wanneer er een bezoek aan de huisarts geweest is. Je mag als ouder wel navraag doen. Afhankelijk van de leeftijd van jouw kind zullen wij informatie verstrekken. Zie hiervoor ook onderstaande uitgebreide toelichting.
Met deze afspraken kunnen wij jouw kind de beste zorg bieden, terwijl wij zo veel mogelijk rekening houden met jouw rechten als ouder.
Onze werkwijze is gebaseerd op de KNMG-wegwijzer ‘Toestemming en informatie bij behandeling van minderjarigen’. Met behandeling wordt ook medisch onderzoek en een verwijzing verstaan. De KNMG is de Nederlandse artsenfederatie. Onder behandeling wordt ook medisch onderzoek en een verwijziging verstaan.
- injecties
- oren beoordelen of ze uitgespoten moeten worden, niet uitspuiten
- bloeddruk meten
- wratjes aanstippen
- hechtingen verwijderen
Bij ons kun je terecht voor kleine chirurgische verrichtingen zoals het hechten van verwondingen, het verwijderen van bijvoorbeeld moedervlekken, steelwratten, talgklieren of vetbulten.
De uitslagen van laboratoriumonderzoeken worden verwerkt in jouw medisch dossier. Je kunt deze zelf inzien via het patiëntenportaal. Zodra de uitslagen beschikbaar zijn, raden wij aan deze eerst zelf te bekijken. Indien nodig kun je daarna contact met ons opnemen voor uitleg of advies.
Het is goed om na te denken over wat jouw wensen zijn als je erg ziek wordt en kunt overlijden. Dit kan in alle levensfasen van belang zijn. Bijvoorbeeld of je nog naar een ziekenhuis wilt als je erg ziek wordt. En of je wel of niet gereanimeerd wilt worden. Het is belangrijk om tijdig met jouw naasten en je huisarts en/of praktijkondersteuner te praten over het laatste stuk van jouw leven. Daarna kun je jouw wensen op papier zetten. Dit heet een wilsverklaring.
Informatie
Er zijn verschillende wensen waar je over na kunt denken. Om je te ondersteunen bij de stappen van nadenken, keuzes maken en het kenbaar maken van jouw wensen, adviseren wij om onderstaande pagina’s te bekijken.
- Alles over levenseinde
- Verken je wensen voor zorg en behandeling
- Ik wil nadenken over reanimatie
- Ik wil mijn wensen over zorg en behandeling opschrijven
Wilsverklaringen
Als je weet wat je wilt kun je de gewenste verklaringen invullen. De wilsverklaring is alleen geldig na een gesprek met de huisarts en opname in jouw patiëntendossier. Veranderen je wensen? Pas dan de oude verklaring aan of schrijf een nieuwe. Bespreek de veranderingen ook met jouw naasten en je huisarts.
Gesprek over behandelwensen
Maak daarvoor een dubbele afspraak op het spreekuur van je huisarts om jouw wensen voor het levenseinde samen te bespreken.
De huisarts is gebonden aan de regels over medische verklaringen, opgesteld door de medische beroepsgroep KNMG. Hierin is afgesproken dat de huisarts, als behandelend arts, geen verklaringen afgeeft over o.a. arbeids(on)geschiktheid, annuleren van een reis, schoolverzuim, huisvesting en dergelijke. De huisarts is geen controlerend arts en is hiertoe ook niet opgeleid. Uitgebreidere schriftelijke informatie over dit onderwerp (in meerdere talen), kun je vinden op de website van KNMG.
Je kunt met psychische klachten zoals angst en depressieve klachten, burn-out, slaapproblemen, relatieproblemen, stress en spanningsklachten terecht bij onze praktijkondersteuner voor psychologische ondersteuning (POH-GGZ).
Ga je op reis? Dan is het verstandig om uit te zoeken of en welke vaccinaties je nodig hebt. Voor reizigerszorg kan je niet in onze praktijk terecht. Kijk voor meer informatie op www.ggdreisvaccinaties.nl en maak zo nodig een afspraak bij de GGD.
Wij verwijzen hiervoor naar www.rijbewijskeuringsarts.nl of 085-0180800
Indien u vragen heeft of een afspraak wilt maken, bel gerust met de praktijk.
Uitgebreide informatie sterilisatie bij een man (Vasectomie)
Wil je urine laten onderzoeken bij plasklachten (mictieklachten)? Dat kan! Je kunt het beste ochtendurine opvangen en dit voor 10.00 uur bij de balie assistente inleveren.
De huisarts kan een wrat op verschillende manieren verwijderen. Welke methode wordt gekozen, is afhankelijk van de plek, de grootte en de oorzaak van de wrat. De meest gebruikte methode is bevriezen met een stikstofbehandeling. Stikstof bevriest de wrat en de huid eromheen, waardoor de wrat kan afsterven. Er ontstaat meestal een blaar die binnen een week verdwijnt. Voor een stikstofbehandeling kun je een afspraak maken bij de assistente via 013 467 34 67 of binnen lopen op het inloopspreekuur bij de assistente op woensdag van 14.00-15.00 uur of op donderdag van 10.00-11.00 uur.
Wratten hoeven alleen maar behandeld te worden als ze last bezorgen. Sommige mensen vinden wratten erg lelijk en laten ze daarom weghalen. Als je twijfelt of een bobbeltje een wrat is, laat het eerst zien tijdens de afspraak bij de assistente of maak een afspraak met de huisarts.